Borknagar

Borknagar er et progressive black metal band fra Bergen som ble startet i 1995 av Øystein Garnes Brun. Bandet er kjent for å kombinere black metal og folk metal med progressive, melodisk segmenter. De fleste låtene til bandet omhandler filosofi, hedenskap, natur og kosmos.

Historien

Øystein Garnes Brun startet sin musikalske karriere i death metal bandet Molested. Da Brun etter noen år så seg lei av det brutale aspektet i musikken og sceneshowet til Molestad, forlot han bandet og startet Borknagar. Brun var fascinert av den nye typen norsk black metal som hadde begynt å få fotfeste. Han ønsket et mer melodisk uttrykk i sin musikk og fant i den nye type black metal et utløp for nettopp det. Brun skrev og komponerte alle låter selv, og han inviterte flere av de største musikerne innen sjangeren i Norge for å spille i bandet. Han fikk tidlig med seg Infernus fra Gorgoroth, Grim fra Immortal/Gorgoroth og Ivar Bjørnson fra Enslaved. Da Garm fra Ulver, Head Control System og Arcturus sluttet seg til prosjektet fikk bandet umiddelbart oppmerksomhet verden over. Ulikt alle andre band i historien ga Borknager aldri ut noen demo. De tok direkte kontakt med Malicious Records og ba om kontrakt. Grunnet den unike samlingen av store artister, fikk de umiddelbart ja. Det første albumet ble en enorm suksess, og både fans og presse elsket det. Før de rakk å legge ut på turne, begikk Grim selvmord, og bandet tok en pause på 1 årav respekt for Grim og musikken hans.

Ny giv

Etter at bandet hadde tatt en pause grunnet den bråe bortgangen til bandmedlemmet Grim, kom Asgeir Mickelson inn i bandet i tide til deres andre album. Etter Grims bortgang gikk Borknagar fra å synge utelukkende på norsk til nå å synge utelukkende på engelsk. Bandet inviterte også for første gang andre låtskrivere til å levere materiell, noe som sies å ha vært spesielt tøft for Brun å godta. Som bandets grunnlegger og enerådende låtskriver, fant han det vanskelig å skulle slippe andre til, men bandets medlemmer overbeviste ham om at nettopp innspill fra andre musikere er det som gjør Borknagar til det bandet de er. Bandets andre og tredje album inneholder blant annet låter skrevet av ICS Vortex fra Arcturur, ex-Dimmu Borgir trommis Asgeir Mickelson, keyboardist Lars Nedland og Vintersorg fra Otyg. Etter utgivelsen av deres tredje studioalbum turnerte Borknagar i flere år med noen av verdens største black metal band, og de delte blant annet scenen med Emperor, Peccatum, In Flames, Morbid Angel, og Cradle of Filth.

Ny kontrakt – nye medlemmer

Etter flere år med et intenst turneopplegg returnerte Borknagar nok en gang til studio. Denne gangen på det norske selskaper Indie Recordings, som de i 2007 signerte en 3 albums avtale med. Via en post på forumet til UltimateMetal.com ble fans verden over informert om at Erik Tiwaz og Jens F. Ryland hadde kommet med i bandet og de håpet å slippe neste album tidlig 2009. I mai 2008 dukket det på nytt opp en post fra bandet, og denne gangen meldte de, til mange fans forskrekkelse, at Asgeir hadde forlatt bandet og at David Kinkade kom inn som ny trommis. I følge posten var årsaken til bruddet med Asgeir en uenighet om hvilken retning bandet tok musikalsk.

Borknagar, med Brun i spissen, jobbet iherdig for å fullføre albumet som hadde fått navnet Universal, men uroligheter innad i bandet sørget flere ganger for at dato for lansering ble utsatt. Ikke før i 2010 fikk fansen endelig hendene på det etterlengtede albumet. Etter utgivelsen av Universal fulgte flere turbulente år for Brun og Borknagar,da flere medlemmer forlot og nye kom til. Borknagar har ikke offisielt lagt ned som band, men ingen har heller hørt fra dem de siste 4 årene.