Darkthrone

Darkthrone er et norsk black metal band som ble dannet i 1986 under navnet Black death. Bandet ble dannet av Ted Skjellum (bedre kjent som Nocturno) på vokal/gitar og Gylve Fenris Nagell (kjent som Culto Fenriz) på vokal/bass. De startet som et death metal band, men tok i 1990 et års pause før de gjenoppsto som black metal bandet Darkthrone. De er i følge seg selv inspirert av band som Bathory og Celtic Frost. Darkthrone var i en årrekke et av de mest populære black metal bandene i Norge og verden forøvrig. Deres tolkning av musikksjangeren er ulikt det noen andre band har gjort, verken før eller siden. Bandets medlemmer har alltid sagt at de trives best utenfor de tradisjonelle rammene av en bestemt sjanger. I dag vil de fleste plassere Darkthrone i heavy metal kategorien mer enn black metal, mens andre vil plassere dem innen punk metal.

Death metal årene

Darkthrone startet på Kolbotn i Oslo i 1986, og medlemmene den gang var Gylve Nagell, Ivar Enger og Anders Risberget. Bandet og medlemmene var inspirert av grupper som Venom, Celtic Frost, Slayer og Cryptic Slaughter. Dag Nilsen kom til som medlem i 1990 da de også endret navn til Darkthrone. I 1990 og 1991 ga de ut 4 demoer på eget forlag; Land of Frost, A New Dimension, Thulcandra, and Cromlech. Det britiske plateselskap Peaceville Records signierte dem på en 4 platers kontrakt i 1993. Det var årene hos Peaceville Records som så Darkthrone jobbe seg mer mot black metal, og Enger og Nagell har senere uttalt at det var produsenten deres hos Peaceville, Brian Ecmond, som ga dem inspirasjon til å endre sjanger. Han mente deres låter og lydbilde gjorde seg bedre innen black metal, da det ga dem større frihet til å utvikle seg som musikere og band.

Black metal årene

Etter siste utgivelse på Peaceville Records i 1995 startet de arbeidet med det som skulle bli deres første black metal album. Bandmedlemmene endret både image og navn, og de ville fra nå av bare være kjent under pseudonymene Fenriz, Nocturno Culto, Satyr og Zephyrous. Albumet ble også, etter lange diskusjoner,gitt ut på Peaceville Records. Ledelsen i plateselskapet var sterkt uenig i bandets bytte av sjanger, men etter press fra medlemmene og deres faste produser,ga ledelsen etter. Albumet A Blaze in the Northern Sky ble ingen stor suksess, og både salgstallene og presseomtalen var heller dårlig. Det kunne virke som bandet hadde gjort en feil ved å bytte sjanger. Stemningen blant medlemmene var dårlig etter utgivelsen og kort tid etter forlot Dag Nilsen bandet for godt. I følge han selv var sjangerbytte ikke årsak til bruddet.

Det var ikke før de ga ut sitt tredje black metal album at pressen og fans våknet. Under a Funeral Moon fra 1997 ble en enorm hit og er selv i dag å anse som et av de virkelig store black metal albumene gjennom tidene. Albumet fikk mye ekstra oppmerksomhet og kritikk da flere av låtene var skrevet av den beryktede Varg Vikernes, også kjent som Greven. Vikernes, som var en anerkjent black metal musiker, sonet på dette tidspunktet en 21 års fengselsstraff for drap og kirkebranner.

Tid for endring

Etter å ha forlatt Peaceville Records i 2001 returnerte Darkthrone atter en gang til plateselskapet i 2005. I årene som var gått hadde Darkthrone lansert sitt eget selskap, Tyrant Syndicate Productions, et selskap som hadde stor suksess med utgivelser av en rekke store black metal band. Men det var hos Peaceville Records at Darkthrone følte seg hjemme. Det var her de fikk sitt store gjennombrudd og det var her de følte seg trygg på at de atter en gang kunne få støtte til å bytte sjanger. Selv om Darkthrone var et av de største black metal bandene i verden, var medlemmene klare for en ny epoke og The Cult Is Alive fra 2006 ble bandets første av mange heavy metal album.