Enslaved

Enslaved er et norsk extreme metal band som ble dannet i 1991 av duoen Ivar Bjørnson og Grutle Kjellson fra Haugesund. Bandet har hatt en rekke medlemmer siden oppstarten, men de to grunnleggerne har alltid vært med. Bandet har i dag base i Bergen og opptrer fortsatt verden over.

Enslaved har gjennom årene gitt ut hele 13 studioalbum og 3 livealbum. Siste album så langt er In Times fra 2015, som ble utgitt på Nuclear Blast Records. Enslaved startet som et rent black metal band, men har i løpet av karrieren utviklet seg til et mer progressivt extreme band. Selv om de har vært gjennom mange endringer, har musikken alltid vært inspirert av de norske vikingene og norrøn mytologi.

Mange vil si at black- og extreme metal er bare for de spesielt interesserte, men i 2014 ble bandet på kommisjon fra den norske Regjering bedt om å lage et musikkstykke i anledning jubileet til den norske Grunnloven.

Historie

Enslaved ble startet avBjørnson and Grutle Kjellson da de var bare 13 og 17 år gamle. Bandnavnet fikk de fra en Immortal demo track, Enslaved in Rot. Selv om gutta var tidlig ute med å danne Enslaved, hadde de allerede rukket å spille i to band tidligere, blant annet bandet Phobia, hvor flere av de andre medlemmene siden dannet Zorikas. Kjellson og Bjørnson fant seg aldri helt til rette i death metalsjangeren som Phobia fokuserte på. Det var først med Enslaved og black metal at de to begynte å finne sitt musikalske tilhørssted. Gjennom hele 90-tallet utforsket de nye muligheter innen black metal og de var aldri redde for å dra strikken langt. De introduserte en rekke ulike segmenter aldri tidligere hørt inne sjangeren.

Album som Slave to the dark, Mardraum og Monumension vil for alltid stå som noen av de største albumene gjennom tidene, uansett om man plasserer dem innen black- eller extreme metal. Alle tre album mottok internasjonal oppmerksomhet og vant en rekke priser verden over. Etter utgivelsen av Mardraum turnerte Enslaved verden over i 3 år. Det var ikke før i 2008 at de igjen gikk inn i studio for å starte arbeidet med det som skulle bli deres studioalbum nr 10, Vertebrae. Mange fryktet at den lange turneen skulle bety slutten for nye album fra Enslaved da det under turneen gikk en rekke rykter om at bandet var i oppløsning. Men med Vertebrae la Enslaved alle spådommer om brudd godt og vel døde. Terrorizer Magazine kåret albumet til årets album, framfor utgivelser fra store band som Meshuggah’s obZen and Opeth’s Watershed samme år.

En ny epoke

Vertebrae åpnet også nye dører for Enslaved, og de ble invitert til å turnere Nord-Amerika sammen med prog death bandet Opeth. Albumet og turneen skulle vise seg å være et vendepunkt for Enslaved. Sammy O’Hagar fra MetalSucks.net, en av verdens fremste eksperter på metal sa: “Å kalle Enslaved for black metal er å dra det langt. Lydbildet de leverer overgår alt man tidligere har hørt innen denne sjangeren. De leverer en sound så dyp, vulgær og progressive at det blir vanskelig å sette dem i bås”.

Enslaved signerte året etter en ny kontrakt med Nuclear Blast Records, men denne gangen Nuclear Blast Records Europe. De har siden gitt ut ytterligere 5 album og feiret 25 års jubileum som band i 2015. I den anledning holdt de en privat intimkonsert i Haugesund, som vil bli gitt ut som live-album i 2017. I et spesialintervju med magasinet Black metal world kunne de opplyse alle sine fans om at de har planer klar for både nye album og verdensturneer.