Gorgoroth

Gorgoroth ble startet 1992 av Roger Tiegs, også kjent som Infernus. Bandets første demo, A Sorcery Written in Blood, kom ut i 1993. Demoen fikk meget gode mottakelse og sikret bandet sin første kontrakt med plateselskapet Embassy Productions i Frankrike. Etter signeringen med Embassy gikk Gorgoroth umiddelbart i gang med innspillingen av debutalbumet Pentagram. Albumet ble godt mottatt av både presse og fans, og resulterte i en rekke invitasjoner til turnesamarbeid fra andre, mer etablerte black metal band. Gorgoroth måtte dessverre takke nei til flere da trommis Goat Pervertor forlot bandet rett etter Pentagram var lansert. Tiegs klart å overtale Frost fra Satyricon til å overta for Goat året etter.

Skandaleturneen

Etter at Frost sluttet seg til bandet, ble det bestemt at innspillingen av deres neste album skulle utsettes på ubestemt tid mens bandet, kraftig forsinket, la all fokus på deres første Europaturne.

Det var, for alle som var til stede på de første konsertene, klart å se at Gorgoroth aldri hadde turnert før. Samspillet mellom medlemmene var bra og musikken de leverte var i en egen klasse, men sceneshowet var fraværende. I et forsøk på å gi publikum et show verdig av et ordentlig black metal band, strakk Gorgoroth strikken litt for langt i Krakow. På scenen var det sauehoder på staker, 150 liter saueblod, fire nakne, korsfestede damer og en rekke sataniske symboler. Under konserten besvimte en av de korsfestede damene og en annen ble simulert voldtatt av flere bandmedlemmer. Fansen fikk det de kom for, et show de ikke ville glemme med det første. Bandet derimot, satt igjen med politianmeldelse for vold, dyremishandling og brudd på polsk blasfemilov.

Bandet ble etter 3 dager i retten frikjent på alle punkter, da det ble funnet at man ikke kunne forvente at de enkelte bandmedlemmene skulle kjenne polsk lov. Konsertpromotøren på sin side ble dømt til betinget fengsel og bøter.

Intern strid og nye medlemmer

Selv om de fleste band opplever uheldige episoder og utskifting av medlemmer av og til, stiller Gorgoroth i en klasse for seg selv. Ikke bare har bandet til dags dato hatt mer enn 20 ulike medlemmer, men medlemmer av bandet har blitt dømt for voldtekt, tortur og vold, samt en rekke andre mindre forseelser.
Uenighetene internt i bandet har også sett dem møttes i retten opp til flere ganger, og senest i 2011 da daværende vokalist Gaahl og trommis King ønsket å fortsette bandet uten grunnlegger Infernus. De hevdet at Infernus hadde svindlet de andre bandmedlemmene for betydelige pengebeløp, samt utsatt plateinnspillinger og turneer uten å informere bandets medlemmer. Infernus dro bandmedlemmene for retten i et forsøk på å beholde rettighetene til bandnavnet og varemerket han hadde brukt nesten 20 år på å bygge opp. Godt hjulpet av plateselskap Regain Records, som leverte retten en offisiell uttalelse hvor de anerkjente Infernus som den rettmessige innehaver av bandnavnet Gorgoroth, samt dets logo og varemerke, kom saken opp for Gulating lagmannsrett i November 2011.

Under rettshøringen kom det fram at King 2 år tidligere hadde søkt, og mottatt, varemerkerettighetene til Gorgoroth og logoen via patentstyret. Etter flere runder i retten ble Kings varemerkesøknad erklært ugyldig og retten vedtok videre at verken King, Gaahl eller noen andre medlemmer kunne ekskludere Infernus fra bandet. Som grunnlegger og eneste faste medlem av bandet de siste 20 årene fant retten at alle rettigheter tilhørte Inferno alene. Derimot fant retten det naturlig at Gaahl og King skulle fjernes fra bandet grunnet deres forsøk på å sikre seg rettighetene til navn og varemerke.

Den evige utskifting av medlemmer og intern uro i Gorgoroth har gjennom årene medført en rekke utsettelser av både konserter og nye album. Gorgoroth har i sin snart 20 år lange historie bare gitt ut 3 album, men skal vi tro bandets hjemmeside vil det komme et nytt album i 2017.