Om black metal som musikksjanger

Black metal, også kjent som svartmetall, er en ekstrem gren av heavy metal. Musikken beskrives ofte som et overgrep på sansene, intens, støyende, transcendent og mørk. Sjangeren er omspunnet av en rekke myter og klisjeer, de fleste med utspring i satanisme, okkulte og norrøn mytologi. Black metal som sjanger dukket opp første gang i 1980, men det var først på slutten at 80-tallet at norske band kom opp med det vi i dag kjenner som black metal sjangeren.

Engstelig, og på grensen til det ubehagelige

De fleste Black metal låter er skrevet rundt gitaristen, som bruker en forvrengt gitartone, spilt med en rask picking metode kjent som Tremolo. Skriveprosessen bærer preg av et vidt spekter av skalaer og intervaller fra gitaristen. Lydbilde man prøver å formidle er ekstremt, engstelig og på grensen til det ubehagelig. Gitarsoloer er ekstremt sjelden innen sjangeren.

Bassgitarer brukes sjeldent som frittstående instrument for å følge basslinjen i musikken. Unikt for sjangeren er at bassgitaren heller følger den elektriske gitarens linje gjennom låtene, mens trommene alene står for tempo.

Trommene i et Black metal band er ekstremt fartsfylte, og krever mer av en trommis enn de fleste andre sjangrer gjør. Det er ikke uten grunn at flere av verdens beste trommiser i dag er å finne innenfor nettopp black metal. Grunnleggende for sjangeren er bruken av en teknikk kalt Blast-beat. Teknikken bruker skarptromme og hi-hat/cymbaler som fokus i kompet, mens stortromme spilles under skarptromma for å lage en vegg av lyd.

Vokaler fra helvete

Tekster innen black metal handler tradisjonelt om anti-kristendom, satanisme, okkultisme, nasjonalisme, paganisme, krig, filosofi og natur. Andre typiske temaer er nihilisme, misantropi, depresjon og død. I norsk black metal handler det ofte om norrøn mytologi og sataniske tekster knyttet til kristningen av Norge rundt år 1000. Black metal vokal skjer i form av høyt skrikende vokaler. Vokalene i black metal står i sterk kontrast til for eksempel Death metal hvor man bruker lave toner og growling.

Lydbilde

Da black metal vokste fram i Norge på 80- og 90-tallet var ikke lavprisproduksjoner planlagt, men heller en nødvendighet. Den første platen til Mayhem ble spilt inn i kjelleren på platebutikken Helvete i Oslo. Selv den dag i dag er det en rekke black metal band som spiller inn sine plater i garasjer, kjellere eller hjemme i stua for den del. Tanken bak disse lavprisproduksjonene er å holde seg tro til sjangeren samtidig som man oppnår en kaldere, råere lyd. Black metal var aldri ment å høres ut som det var spilt inn i et profesjonelt studio.

Undersjangre

Det har siden starten av black metal utviklet seg en rekke undersjangre. Blant de mest kjente finner vi Viking metal som ble utviklet sent på 80-tallet i Sverige. Det mest kjente norske viking metal bandet er Enslaved. Viking metal er en kryssning mellom black metal og folk metal.

Den første bandene

Det første bandene som hevet seg innen sjangeren var Venom, Sarcófago, Celtic frost, Dark riders og Hellhammer, alle med base i Norge. Disse bandene, og deres medlemmer, er i dag som gudfedre å regne i bransjen. Flere av artistene er fortsatt aktive i band som Hyrtiigys, Kvelertak og selvsagt Mayhem.

Den andre bølgen

På 90-tallet kom det mange omtaler som den andre bølgen innen norsk black metal, og band som Mayhem, Burzum, Darkthrone, Immortal og Emperor så dagens lys og ville for alltid befeste Norges plass på stjernehimmelen når det kommer til black metal.

De mest sentrale norske black metal bandene gjennom historien erBurzum, Darkthrone, Dimmu Borgir, Emperor, Satyricon, Enslaved, Windir og Immortal.